2021.03.07. By Via 0

Sós vajkaramellás vaníliás torta

Nem egy klasszik tavaszi torta 🙂 de olyan finom.
A menet ugyanaz volt mint eddig, ti egy raklap szivecskét dobtatok, így a receptem közkincs lett. Szóval ha csak úgy ide tévedtél, akkor kövess a FB-on is, mert mindig van valami izgalmas recept.

Ez nem igazán kezdőknek való recept, mert a piskóta is igényli a gyakorlatot és a sós karamell -vajkaramella- is. A többi egyszerű, azt hiszem:-)

Tehát egy datolyás, pekándiós szaftos piskótát készítesz, amin a nagy kedvenc vanília krémem csücsül. Nyugi, egyszerű. Anno ezekkel a krémekkel töltöttem kb minden torámat, szóval egy remek alaprecepted lesz.

Készítesz pekán pralinét és sós vajkaramell szószt is.

A tortát a töltelékkel vonjuk be, így egész gyorsan készen is lesz.

Elkészítési idő: 3-4 óra

Eszközlista:

  • állítható tortagyűrű
  • kutter- aprító-
  • acetate fólia
  • habzsák
  • 1M csillag dekorcső-bármi más is jó-
  • gyorsforraló
  • robotgép
  • tortasimító

Hozzávalók: 17 cm-es tortához- 3 lapos

Piskóta:

  • 160 g datolya -király, medjol, ki hogy ismeri-
  • 130 g forró víz
  • 2 g szódabikarbóna
  • 75 g vaj
  • 100 g nádcukor- barna, melaszos-
  • 63 g egész tojás
  • 30 g méz
  • nagy csipet só
  • 210 g liszt
  • 50 g pekándió -aprítva-

Vanília krém:

  • 300 g tej
  • 1 tasak vaníliás pudingpor -Dr.Oetker-
  • 60 g kristálycukor
  • 300 g vaj

Pekán praliné:

  • 50 g pekándió
  • 100 g kristálycukor

Sós vajkaramella szósz:

  • 160 g kristálycukor
  • 20 g méz
  • 120 g habtejszín 30%-os
  • só -ízlés szerint-
  • 140 g vaj

Elkészítés.

A sütőt melegítsük leő 175 fokra, alsó-felső állásban.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral és a tortagyűrűt állítsuk 17 cm-re, majd tegyük a sütőpapírra. A gyűrűt fújjuk ki formaelválasztóval, ha ez nincs olajjal kenjük át vékonyan.

A datolyát öntsük le a forró vízzel és adjuk hozzá a szódabikarbónát. Áztassuk 15 percet.

A vajat és a cukrot habosítsuk ki.

Adjuk hozzá a tojást, vetessük fel.

Adjuk hozzá a mézet és a sót.

A datolyát vágjuk pici darabokra és adjuk az alaphoz, majd öntsük rá a szódabikarbónás vizet is.

Keverjük el, habverővel dolgozunk végig.

A lisztet is adjuk hozzá és először lassú fokozaton keverjük el, mikor elkeveredett közepese fokozaton keverjük 1 percet.

Töltsük a gyűrűbe és tegyük be a sütőbe.

Süssük 15 percet. felemelkedik.

Csökkentsük a hőfokot 160 fokra és süssük 10 percet.

Csökkentsük a hőfokot 155 fokra és süssük 20 percet.

Csökkentsük a hőfokot 150 fokra és süssük 10-15 percet.

Tűpróba kötelező!

Ha megsült, átsült, tegyük hidegre és hűtsük le teljesen.

Előfordulhat, hogy púposodni fog a piskóta, ez a sütőt hibája. Semmi gond. ha nagyon púpos, még melegen fordítsd fejre a piskótát és így hűtsd ki.

Vanília krém.

A tejet tegyük gyorsforralóba, adjuk hozzá a pudingport és közepes hőfokon főzzük be. Egyet rottyan és kész is. Folyamatosan keverjük!

Édesítsük a cukorral és tegyük hideg helyre, teljesen lehűlni. Olykor keverjük át, hogy ne álljon össze nagyon a krém.

A vajat habosítsuk ki.

A teljesen kihűlt krémet adagoljuk -én 2 részletben adtam hozzá – a vajhoz és folyamatosan, közepes erősségen habosítsuk.

Pekán parliné.

A pekándiót serpenyőben, magas hőfokon pirítsuk meg. Ha illatozik, kész is van.

Adjuk hozzá a kristyálycukrot és azt karamellizáljuk együtt a dióval.

Ha kész borítsuk sütőpapírra és hagyjuk lehűlni.

Ha lehűlt törjük ksiebb darabokra és tegyük kutterba. Aprítsuk krémesre.

Ha nem nagyon akar krémesedni akkor pici olajat öntsünk hozzá.

Sós vajkaramell.

A kristálycukrot, mézet karamellizáljuk. Indukvióson 7-es fokozaton indítjuk, nem kavargatjuk, rázzuk az edényt.

Mikor elolvadt, már lehet kavargatni amíg a színt el nem érjük. Én itt egy kicsit jobban “megégettem” a cukrot, mert így elképesztően izgalmas ízt kaptam. Ez annyit tezs, hogy sötétebb karamellt készítettem.

A habtejszínt 2 részletben adjuk hozzá. Vigyázz, mert felhabzik és irtó forró. Ne kavarj bele, csak rázogasd az edényt ismét.

Amikor alábbhagy a sistergés, mehet bele a második rész habtejszín. Most már bátran lehet kevergetni.

Forraljuk 2-3 percet. Ezzel besűrítjük.
Egy jó csekkolási módszer a hideg tányérra kicseppentett szósz. Ha lassan folyik el, akkor készen is van, nem kell tovább főzni.

Ízesítsük. Bátran sózzuk, kóstoljunk és állítsuk be a kellően sós ízt.

Végül a vajat is adjuk hozzá, keverjük el.

Összeállítás.

A piskótát vágjuk három lapba.

A tortagyűrűt állítsuk be a piskóta méretére és béleljük ki acetate fóliával.

Én tálalóra dolgoztam már az eljén, ezért nem használtam kartont.

A tortagyűrűt tegyük rá a tálalóra és állítsuk bele az első piskótát.

Kenjük meg a vaníliás krémmel, kb 1 cm vastagon. A széleken húzzuk fel picit a krémet, így egy keretet készítünk a karamellnek. Középre a pekán pralinéból csorgassunk egy kört. A praliné teljes egészét elhasználjuk, tehát a fele mennyiséget csorgassuk a tortára most.

Most a sós vajkaramellával fedjük be, de ügyeljünk, hogy ne érjen ki a torta széléig. A vajkaramellából ne az egészet használjuk el, mert a dekorációhoz is kell minimum a fele.

Újabb piskóta és ismét krém, pekán praliné és sós vajkaramella.

Az utolsó lap.

Az utolsó lapot vékonyan kenjük meg a vaníliás krémmel.

Tegyük fagyasztóba 1-2 órára.

Dekoráció.

A kifagyott tortáról vegyük le a gyűrűt és húzzuk le az acetate fóliát.

A maradék krémből tegyünk félre 50-60 g mennyiséget, ezt töltsük habzsákba az 1M dekorcsővel.

A többivel kenjük le a tortát. Simítsuk el. Az enyém is rusztikus lett, amolyan félpucér torta.

A sós vajaramellát csorgassuk a tortára, simítsuk el és húzzuk ki a torta szélére, így le tud csorogni. <3

A habzsákba betöltött krémmel nyomjunk pici halmokat. Azokat félbe vágott pekándióval díszítsük.

Nagyon finom <3