
Sós vajkaramellás vaníliás torta
Nem egy klasszik tavaszi torta 🙂 de olyan finom.
A menet ugyanaz volt mint eddig, ti egy raklap szivecskét dobtatok, így a receptem közkincs lett. Szóval ha csak úgy ide tévedtél, akkor kövess a FB-on is, mert mindig van valami izgalmas recept.
Ez nem igazán kezdőknek való recept, mert a piskóta is igényli a gyakorlatot és a sós karamell -vajkaramella- is. A többi egyszerű, azt hiszem:-)
Tehát egy datolyás, pekándiós szaftos piskótát készítesz, amin a nagy kedvenc vanília krémem csücsül. Nyugi, egyszerű. Anno ezekkel a krémekkel töltöttem kb minden torámat, szóval egy remek alaprecepted lesz.
Készítesz pekán pralinét és sós vajkaramell szószt is.
A tortát a töltelékkel vonjuk be, így egész gyorsan készen is lesz.
Elkészítési idő: 3-4 óra
Eszközlista:
- állítható tortagyűrű
- kutter- aprító-
- acetate fólia
- habzsák
- 1M csillag dekorcső-bármi más is jó-
- gyorsforraló
- robotgép
- tortasimító
Hozzávalók: 17 cm-es tortához- 3 lapos
Piskóta:
- 160 g datolya -király, medjol, ki hogy ismeri-
- 130 g forró víz
- 2 g szódabikarbóna
- 75 g vaj
- 100 g nádcukor- barna, melaszos-
- 63 g egész tojás
- 30 g méz
- nagy csipet só
- 210 g liszt
- 50 g pekándió -aprítva-
Vanília krém:
- 300 g tej
- 1 tasak vaníliás pudingpor -Dr.Oetker-
- 60 g kristálycukor
- 300 g vaj
Pekán praliné:
- 50 g pekándió
- 100 g kristálycukor
Sós vajkaramella szósz:
- 160 g kristálycukor
- 20 g méz
- 120 g habtejszín 30%-os
- só -ízlés szerint-
- 140 g vaj
Elkészítés.
A sütőt melegítsük leő 175 fokra, alsó-felső állásban.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral és a tortagyűrűt állítsuk 17 cm-re, majd tegyük a sütőpapírra. A gyűrűt fújjuk ki formaelválasztóval, ha ez nincs olajjal kenjük át vékonyan.
A datolyát öntsük le a forró vízzel és adjuk hozzá a szódabikarbónát. Áztassuk 15 percet.
A vajat és a cukrot habosítsuk ki.
Adjuk hozzá a tojást, vetessük fel.
Adjuk hozzá a mézet és a sót.
A datolyát vágjuk pici darabokra és adjuk az alaphoz, majd öntsük rá a szódabikarbónás vizet is.
Keverjük el, habverővel dolgozunk végig.
A lisztet is adjuk hozzá és először lassú fokozaton keverjük el, mikor elkeveredett közepese fokozaton keverjük 1 percet.
Töltsük a gyűrűbe és tegyük be a sütőbe.
Süssük 15 percet. felemelkedik.
Csökkentsük a hőfokot 160 fokra és süssük 10 percet.
Csökkentsük a hőfokot 155 fokra és süssük 20 percet.
Csökkentsük a hőfokot 150 fokra és süssük 10-15 percet.
Tűpróba kötelező!
Ha megsült, átsült, tegyük hidegre és hűtsük le teljesen.
Előfordulhat, hogy púposodni fog a piskóta, ez a sütőt hibája. Semmi gond. ha nagyon púpos, még melegen fordítsd fejre a piskótát és így hűtsd ki.
Vanília krém.
A tejet tegyük gyorsforralóba, adjuk hozzá a pudingport és közepes hőfokon főzzük be. Egyet rottyan és kész is. Folyamatosan keverjük!
Édesítsük a cukorral és tegyük hideg helyre, teljesen lehűlni. Olykor keverjük át, hogy ne álljon össze nagyon a krém.
A vajat habosítsuk ki.
A teljesen kihűlt krémet adagoljuk -én 2 részletben adtam hozzá – a vajhoz és folyamatosan, közepes erősségen habosítsuk.
Pekán parliné.
A pekándiót serpenyőben, magas hőfokon pirítsuk meg. Ha illatozik, kész is van.
Adjuk hozzá a kristyálycukrot és azt karamellizáljuk együtt a dióval.
Ha kész borítsuk sütőpapírra és hagyjuk lehűlni.
Ha lehűlt törjük ksiebb darabokra és tegyük kutterba. Aprítsuk krémesre.
Ha nem nagyon akar krémesedni akkor pici olajat öntsünk hozzá.
Sós vajkaramell.
A kristálycukrot, mézet karamellizáljuk. Indukvióson 7-es fokozaton indítjuk, nem kavargatjuk, rázzuk az edényt.
Mikor elolvadt, már lehet kavargatni amíg a színt el nem érjük. Én itt egy kicsit jobban “megégettem” a cukrot, mert így elképesztően izgalmas ízt kaptam. Ez annyit tezs, hogy sötétebb karamellt készítettem.
A habtejszínt 2 részletben adjuk hozzá. Vigyázz, mert felhabzik és irtó forró. Ne kavarj bele, csak rázogasd az edényt ismét.
Amikor alábbhagy a sistergés, mehet bele a második rész habtejszín. Most már bátran lehet kevergetni.
Forraljuk 2-3 percet. Ezzel besűrítjük.
Egy jó csekkolási módszer a hideg tányérra kicseppentett szósz. Ha lassan folyik el, akkor készen is van, nem kell tovább főzni.
Ízesítsük. Bátran sózzuk, kóstoljunk és állítsuk be a kellően sós ízt.
Végül a vajat is adjuk hozzá, keverjük el.
Összeállítás.
A piskótát vágjuk három lapba.
A tortagyűrűt állítsuk be a piskóta méretére és béleljük ki acetate fóliával.
Én tálalóra dolgoztam már az eljén, ezért nem használtam kartont.
A tortagyűrűt tegyük rá a tálalóra és állítsuk bele az első piskótát.
Kenjük meg a vaníliás krémmel, kb 1 cm vastagon. A széleken húzzuk fel picit a krémet, így egy keretet készítünk a karamellnek. Középre a pekán pralinéból csorgassunk egy kört. A praliné teljes egészét elhasználjuk, tehát a fele mennyiséget csorgassuk a tortára most.
Most a sós vajkaramellával fedjük be, de ügyeljünk, hogy ne érjen ki a torta széléig. A vajkaramellából ne az egészet használjuk el, mert a dekorációhoz is kell minimum a fele.
Újabb piskóta és ismét krém, pekán praliné és sós vajkaramella.
Az utolsó lap.
Az utolsó lapot vékonyan kenjük meg a vaníliás krémmel.
Tegyük fagyasztóba 1-2 órára.
Dekoráció.
A kifagyott tortáról vegyük le a gyűrűt és húzzuk le az acetate fóliát.
A maradék krémből tegyünk félre 50-60 g mennyiséget, ezt töltsük habzsákba az 1M dekorcsővel.
A többivel kenjük le a tortát. Simítsuk el. Az enyém is rusztikus lett, amolyan félpucér torta.
A sós vajaramellát csorgassuk a tortára, simítsuk el és húzzuk ki a torta szélére, így le tud csorogni. <3
A habzsákba betöltött krémmel nyomjunk pici halmokat. Azokat félbe vágott pekándióval díszítsük.
Nagyon finom <3




