2021.03.07. By Via 0

Rebarbara tortám vegán, raw

Nyers, vegán rebarbara torta…jól hangzik és miylen finom.
Életem első iylen tortája. Volt izgalom rendesen, hogy milyen íze lesz, bár őszinte leszek, végig küstolgattam mindent. 🙂

Szóval nagyon finom és különleges.

Egy buktatója van az pedig a kesukrém. Na azt alaposan krémesíteni kell, különben darabos marad. De mondjuk az sem olyan nagy gond, de szebb ha sima állagú.

És van egy nagyon jó hírem, nem kell egy napot áztatni a kesut, mert van gyorsabb megoldás.

Elkészítési idő: 3-4 óra

Eszközlista:

  • kutter -erős aprító-
  • 14 cm-es tortagyűrű
  • tapadásmentes műanyag lap

Hozzávalók:

Alap:

  • 78 g datolya-király-
  • 70 g tökmag
  • 50 g kókuszreszelék
  • 35 g kakaópor-Holand-
  • 12 g szezámmag
  • 35 g kókuszzsír

Rebarbara krém:

  • 50 g rebarbara lekvár -ezt érdemes házilag készíteni, leírom
  • 10 g vörös áfonya-mirelit
  • 180 g kesudió
  • 60 g kókusz joghurt -ALDI-
  • 50 g juharszirup
  • 20 g citromlé
  • 3 g citromhéj
  • 5 g kókuszzsír

Dekorhoz: liofilizált vörös áfonya pehely

Elkészítés.

Alap.

Minden hozzávalót, kivétel a kókuszzsírt, kutterban daráljunk krémesre.

Végül adjuk hozzá az olvasztott kókuszzsírt, daráljuk át, hogy elegyedjenek.

A tapadámentes lapra állítsuk rá a tortagyűrűt és töltsük bele az alapot. Kanál segítségével simítsuk el, tegyük fagyasztóba.

Krém.

A rebarbara lekvárral indítsunk. Ez beszerezhető boltban is, általában bio boltokban kapható, esetleg Nemzetközi napokon Lidl, Aldi. De házilag is készíhető.

Tehát ha mi készítjük.
100 g rebarbarát- friss- főzzünk fel 50 g vízben. Édesítéshez mézet vagy juharszirupot használjunk.

Forraljuk fel, nem főzzük szét, éppen csak puhuljon meg a rebarbara, ez egész gyors kb 5 perc.

Turmixoljuk le, édesítsük és tegyük vissza lassú tűzre. Sűrítsük be. Ennyi <3

Na és akkor a recept.

A kesudiót forró vízzel öntsük nyakon, el kell lepje és hagyjuk 30 percet állni.

Ha kész, szűrjük le és tegyük a kutterba.

Tegyünk hozzá minden más hozzávalót és krémesítsük. Nagyon szép, sima krémet kell kapnunk, addig daráljuk amíg szinte teljesen sima lesz. Ez elég sok idő főleg a kutter teljesítményétől függ.

Kóstoljunk, ha szükséges édesítsük még.

A kifagyott alapra töltsük rá és csapkodjuk a pulthoz, majd tegyük fagyasztóba 2-3 órára.

Azért csapkodjuk, hogy a teteje is szép sima legyen.

Dekoráció.

Ha kifagyott a torta -nyomjuk meg óvatosan a tetejét középen- akkor vegyük ki a formából.

Alulról nyomjuk meg a tortát, szépen kicsúszik. Ha nem engedné el magát, akkor hajszárítóval melegítsük meg a formát.

Szórjuk meg a torta tetjét liofilizált vörös áfonya pehellyel.

Fogyasztás előtt minimum 30 perccel vegyük ki a hűtőből, így ki tud engedni a torta.

A joghurt.