
Rebarbara tortám vegán, raw
Nyers, vegán rebarbara torta…jól hangzik és miylen finom.
Életem első iylen tortája. Volt izgalom rendesen, hogy milyen íze lesz, bár őszinte leszek, végig küstolgattam mindent. 🙂
Szóval nagyon finom és különleges.
Egy buktatója van az pedig a kesukrém. Na azt alaposan krémesíteni kell, különben darabos marad. De mondjuk az sem olyan nagy gond, de szebb ha sima állagú.
És van egy nagyon jó hírem, nem kell egy napot áztatni a kesut, mert van gyorsabb megoldás.
Elkészítési idő: 3-4 óra
Eszközlista:
- kutter -erős aprító-
- 14 cm-es tortagyűrű
- tapadásmentes műanyag lap
Hozzávalók:
Alap:
- 78 g datolya-király-
- 70 g tökmag
- 50 g kókuszreszelék
- 35 g kakaópor-Holand-
- 12 g szezámmag
- 35 g kókuszzsír
Rebarbara krém:
- 50 g rebarbara lekvár -ezt érdemes házilag készíteni, leírom
- 10 g vörös áfonya-mirelit
- 180 g kesudió
- 60 g kókusz joghurt -ALDI-
- 50 g juharszirup
- 20 g citromlé
- 3 g citromhéj
- 5 g kókuszzsír
Dekorhoz: liofilizált vörös áfonya pehely
Elkészítés.
Alap.
Minden hozzávalót, kivétel a kókuszzsírt, kutterban daráljunk krémesre.
Végül adjuk hozzá az olvasztott kókuszzsírt, daráljuk át, hogy elegyedjenek.
A tapadámentes lapra állítsuk rá a tortagyűrűt és töltsük bele az alapot. Kanál segítségével simítsuk el, tegyük fagyasztóba.
Krém.
A rebarbara lekvárral indítsunk. Ez beszerezhető boltban is, általában bio boltokban kapható, esetleg Nemzetközi napokon Lidl, Aldi. De házilag is készíhető.
Tehát ha mi készítjük.
100 g rebarbarát- friss- főzzünk fel 50 g vízben. Édesítéshez mézet vagy juharszirupot használjunk.
Forraljuk fel, nem főzzük szét, éppen csak puhuljon meg a rebarbara, ez egész gyors kb 5 perc.
Turmixoljuk le, édesítsük és tegyük vissza lassú tűzre. Sűrítsük be. Ennyi <3
Na és akkor a recept.
A kesudiót forró vízzel öntsük nyakon, el kell lepje és hagyjuk 30 percet állni.
Ha kész, szűrjük le és tegyük a kutterba.
Tegyünk hozzá minden más hozzávalót és krémesítsük. Nagyon szép, sima krémet kell kapnunk, addig daráljuk amíg szinte teljesen sima lesz. Ez elég sok idő főleg a kutter teljesítményétől függ.
Kóstoljunk, ha szükséges édesítsük még.
A kifagyott alapra töltsük rá és csapkodjuk a pulthoz, majd tegyük fagyasztóba 2-3 órára.
Azért csapkodjuk, hogy a teteje is szép sima legyen.
Dekoráció.
Ha kifagyott a torta -nyomjuk meg óvatosan a tetejét középen- akkor vegyük ki a formából.
Alulról nyomjuk meg a tortát, szépen kicsúszik. Ha nem engedné el magát, akkor hajszárítóval melegítsük meg a formát.
Szórjuk meg a torta tetjét liofilizált vörös áfonya pehellyel.




Fogyasztás előtt minimum 30 perccel vegyük ki a hűtőből, így ki tud engedni a torta.
A joghurt.
