
Citromos áfonyás torta
Ismételten nagyon gratulálok nektek, hiszen elképesztő tempót diktáltatok ismét a FB oldalon. 😀
Alig ment kia poszt és már záporoztak a <3 -ék.
Szóval, köszönöm, ügyesek vagytok <3 .
Ma egy citromos piskótát készítünk, ami nagyon citromos és nagyon puha, szaftos.
Felülre pedig egy kevert, méghozzá áfonyás- feketeribizlis krémet, habot. Nagyon brutál ízkombó, csupa sav és frissesség.
Ha elkészíted, dobj egy mailt a tortaiskola@gmail.com címre, szeretném látni a munkádat. <3
Elkészítési idő: 3-4 óra a fagyasztás miatt
Eszközlista:
- 14 cm-es tortagyűrű
- robotgép
- acetate fólia
- spatula
- botmixer
Hozzávalók:
Citromos piskóta:
- 52 g tojás
- 90 g kristálycukor
- 2 db citrom reszelt héja
- 32 g citromlé
- 30 g olaj
- 35 g tej
- 100 g liszt
- 19 g keményítő- kukorica-
- 3 g sütőpor
Áfonyás feketeribizlis püré:
- 30 g kristálycukor
- 20 g víz
- 40 g áfonya
- 40 g feketeribizli
Krém:
- 150 g mascarpone -LIDL-
- 70 g habtejszín 30%-os
- 10 g porcukor
- a gyümölcspüré
Egy kis marék friss áfonya, pár virágszirom, citromfű levélke a dekorációhoz
Elkészítés.
Citromos piskóta.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra, alsó-felső állásban.
Elég lesz egy kézi robotgép, mert nem nagy meló.
A tojást és a kristálycukrot habosítsuk ki, fehéredésig.
Adjuk hozzá a citromhéjat, levet, olajat és a tejet, keverjük át.
A lisztet, keményítőt és a sütőport szitáljuk össze és adjuk az alaphoz, keverjük el.
Végig robotgéppel dolgozunk.
A tortagyűrűt állítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, töltsük bele a tésztát és süssük meg 25-30 perc alatt. Szép színt kell kapni. Csekkold közben, mert ez az idő az én sütőmre vonatkozik.
Hűtsük le teljesen majd vegyük ki a formából.
Áfonya, feketeribizli püré.
Az összes hozzávalót forraljuk fel, botmixerrel pürésítsük és közepes hőfokon sűrítsük, főzzük be. Sűrű, lassan csorgó állagot kell kapnunk. Hűtsük langyosra.
Áfonya, feketeribizli krém.
A mascarponét, habtejszín és a porcukrot habosítsuk ki. Lassú fokozaton indulunk, ha elegyedtek közepese fokozaton habosítjuk.
Adjuk hozzá a pürét és forgassuk bele.
Vigyázz vele, mert szétcsapható, és ikrás lesz. Nem menthető. Ehető,de ronda lesz.
Összeállítás.
A tortagyűrűt tegyük egy lapra -bármi ami fagyasztható jó lesz- béleljük ki acetate fóliával a gyűrűt, aminek a magassága 7 cm legyen.
A piskótát állítsuk a formába.
Töltsük rá a krémet, simítsuk el.
Tegyük fagyasztóba 2-3 órára.
Dekoráció.
A kifagyott tortát emlejük le a lapról, ha kell vágjunk alá.
A gyűrűt is vegyük le. Ha nem enged, hajszárítóval fújjuk meg, míg bepárásodik, majd a pára eltünik. Kész, ne melegítsd tovább.
A gyűrűt távolítsuk el, húzzuk le a fóliát.
Tegyük át a tálalóra.
A friss áfonyával díszítsük, és szórjuk meg pár virágszirommal és citromfűvel.



