2021.03.07. By Via 0

Citromos áfonyás torta

Ismételten nagyon gratulálok nektek, hiszen elképesztő tempót diktáltatok ismét a FB oldalon. 😀

Alig ment kia poszt és már záporoztak a <3 -ék.
Szóval, köszönöm, ügyesek vagytok <3 .

Ma egy citromos piskótát készítünk, ami nagyon citromos és nagyon puha, szaftos.

Felülre pedig egy kevert, méghozzá áfonyás- feketeribizlis krémet, habot. Nagyon brutál ízkombó, csupa sav és frissesség.

Ha elkészíted, dobj egy mailt a tortaiskola@gmail.com címre, szeretném látni a munkádat. <3

Elkészítési idő: 3-4 óra a fagyasztás miatt

Eszközlista:

  • 14 cm-es tortagyűrű
  • robotgép
  • acetate fólia
  • spatula
  • botmixer

Hozzávalók:

Citromos piskóta:

  • 52 g tojás
  • 90 g kristálycukor
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 32 g citromlé
  • 30 g olaj
  • 35 g tej
  • 100 g liszt
  • 19 g keményítő- kukorica-
  • 3 g sütőpor

Áfonyás feketeribizlis püré:

  • 30 g kristálycukor
  • 20 g víz
  • 40 g áfonya
  • 40 g feketeribizli

Krém:

  • 150 g mascarpone -LIDL-
  • 70 g habtejszín 30%-os
  • 10 g porcukor
  • a gyümölcspüré

Egy kis marék friss áfonya, pár virágszirom, citromfű levélke a dekorációhoz

Elkészítés.

Citromos piskóta.

A sütőt melegítsük elő 175 fokra, alsó-felső állásban.

Elég lesz egy kézi robotgép, mert nem nagy meló.

A tojást és a kristálycukrot habosítsuk ki, fehéredésig.

Adjuk hozzá a citromhéjat, levet, olajat és a tejet, keverjük át.

A lisztet, keményítőt és a sütőport szitáljuk össze és adjuk az alaphoz, keverjük el.

Végig robotgéppel dolgozunk.

A tortagyűrűt állítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, töltsük bele a tésztát és süssük meg 25-30 perc alatt. Szép színt kell kapni. Csekkold közben, mert ez az idő az én sütőmre vonatkozik.

Hűtsük le teljesen majd vegyük ki a formából.

Áfonya, feketeribizli püré.

Az összes hozzávalót forraljuk fel, botmixerrel pürésítsük és közepes hőfokon sűrítsük, főzzük be. Sűrű, lassan csorgó állagot kell kapnunk. Hűtsük langyosra.

Áfonya, feketeribizli krém.

A mascarponét, habtejszín és a porcukrot habosítsuk ki. Lassú fokozaton indulunk, ha elegyedtek közepese fokozaton habosítjuk.

Adjuk hozzá a pürét és forgassuk bele.

Vigyázz vele, mert szétcsapható, és ikrás lesz. Nem menthető. Ehető,de ronda lesz.

Összeállítás.

A tortagyűrűt tegyük egy lapra -bármi ami fagyasztható jó lesz- béleljük ki acetate fóliával a gyűrűt, aminek a magassága 7 cm legyen.

A piskótát állítsuk a formába.

Töltsük rá a krémet, simítsuk el.

Tegyük fagyasztóba 2-3 órára.

Dekoráció.

A kifagyott tortát emlejük le a lapról, ha kell vágjunk alá.

A gyűrűt is vegyük le. Ha nem enged, hajszárítóval fújjuk meg, míg bepárásodik, majd a pára eltünik. Kész, ne melegítsd tovább.

A gyűrűt távolítsuk el, húzzuk le a fóliát.

Tegyük át a tálalóra.

A friss áfonyával díszítsük, és szórjuk meg pár virágszirommal és citromfűvel.