
Gesztenye mousse-málnával-mákkal

Egy igazán könnyen és gyorsan elkészíthető receptemet osztom meg most veled.
Finom gesztenye mousse, vaníliás málna zselé és egy mákos-gm- piskóta.
A dekorációhoz chantilly-t használunk.
Amire szükséged lesz.
Kit di Fata szett, legkisebb és 3. méretű formája. Ha ilyened nincs, akkor őzgerinc formában is elkészítheted, de akkor növeld a gesztenye mousse mennyiségét legalább még egyszeri mennyiséggel.
Habzsák is kelleni fog és 1A kör dekorcső.
Mákos dacquoise:
75 g tojásfehérje
18 g porcukor
45 g mákliszt-esetleg darált mák-
30 g kristálycukor
csipet só
1 citrom reszelt héja
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, légkeverésen.
A tojásfehérjéből és a porcukorból verjünk kemény habot.


A máklisztet, kristálycukrot, sót és a citrom héját keverjük össze.
Óvatosan forgassuk bele a tojáshabot a száraz alapba. Kezdjük a mennyiség felével, dolgozzuk bele, majd óvatosan forgassuk bele a maradék habot.

Kenjük sütőpapírral bélelt tepsire, 1 cm vastagon. Süssük meg 10-15 perc alatt. Ha van iylen szilikon formánk, abban is süthetjük, akkor formaelválasztóval fújjuk ki.
Málna zselé:
130 g málna -mirelit-
20 g kristálycukor
1/4 rúd vanília magvai
1 g agar agar
A málnát és a kristálycukrot, vaníliát forraljuk fel, ha szükséges öntsünk alá pici vizet. Turmixoljuk le, és forraljuk fel ismét.
Adjuk hozzá az agar agart és forraljuk fel, forraljuk 1 percet.


Töltsük a legkisebb formába a felét és hagyjuk szobahőn megdermedni. Ez kb 5-15 perc. Vegyük ki óvatosan. A maradékot is töltsük bele és hagyjuk megdermedni. Ha bekötne közben, bátran melegítsük újra.
Ha nincs ilyen formánk, akkor habzsákba töltsük be és abból adagoljuk a zselét a mousse-ra.
Gesztenye mousse:
200 g gesztenye massza -nem püré!!!-
80 g porcukor
5 g rum-vagy aroma-
45 g habtejszín 30%-os
4 g zselatin lap -200 bloom-
200 g habtejszín 30%-os
A gesztenyéhez adjuk a porcukrot, rumot. Törjük át, én egy krumplinyomót használtam.

A 45 g habtejszínt forraljuk fel.
Közben a zselatint hidratáljuk -áztassuk hideg vízbe- .
A forró tejszínhez keverjük a zselatint és adjuk a gesztenyéhez. Keverjük át.


A 200 g habtejszínből verjünk habot, óvatosan forgassuk bele a gesztenyébe.
Összeállítás.
A szett 3. formáját töltsük meg félig a mousse-al.

Állítsuk bele az egyik málna hengert, kissé nyomjuk le.


A mákos piskótát vágjuk méretre, a zselé méretével egyforma. Ültessük rá a zselére és nyomjuk ismét le egy kicsit. Az oldalt feltüremkedő mousse-al takarjuk be.

Ültessük rá a másik málna zselét.
Töltsük fel a maradék mousse-al.

A mákos piskótából vágjunk a nagy formam éretével egyező méretű lapot és zárjuk le a mousse-t. Tegyük fagyasztóba 4-5 órára.
Mascarpone chantilly:
150 g habtejszín 30%-os
50 g mascarpone -LIDL-
20 g porcukor
1/4 vanília magvai
Habosítsuk ki az összes hozzávalót.
Töltsük habzsákba, 1A kör dekorcsővel.
A desszert tetejére nyomjunk sorban nagyobb halmokat. Majd kisebb méretűeket is.
Dekoráljuk a gesztenye masszából formált kis gömbökkel, fagyott málna darabkákkal és arany fóliával.
A megmaradt chantilly-t a tálalásnál használjuk, extra “tejszínhab” gyanánt.


Ha szeretnél még több receptet, új technikákat tanulni, gyere és csatlakozz a TORTAISKOLA csapatához.