2021.01.04. By Via 0

Gesztenye mousse-málnával-mákkal

Egy igazán könnyen és gyorsan elkészíthető receptemet osztom meg most veled.

Finom gesztenye mousse, vaníliás málna zselé és egy mákos-gm- piskóta.
A dekorációhoz chantilly-t használunk.

Amire szükséged lesz.
Kit di Fata szett, legkisebb és 3. méretű formája. Ha ilyened nincs, akkor őzgerinc formában is elkészítheted, de akkor növeld a gesztenye mousse mennyiségét legalább még egyszeri mennyiséggel.
Habzsák is kelleni fog és 1A kör dekorcső.

Mákos dacquoise:

75 g tojásfehérje
18 g porcukor
45 g mákliszt-esetleg darált mák-
30 g kristálycukor
csipet só
1 citrom reszelt héja

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, légkeverésen.

A tojásfehérjéből és a porcukorból verjünk kemény habot.

A máklisztet, kristálycukrot, sót és a citrom héját keverjük össze.

Óvatosan forgassuk bele a tojáshabot a száraz alapba. Kezdjük a mennyiség felével, dolgozzuk bele, majd óvatosan forgassuk bele a maradék habot.

Kenjük sütőpapírral bélelt tepsire, 1 cm vastagon. Süssük meg 10-15 perc alatt. Ha van iylen szilikon formánk, abban is süthetjük, akkor formaelválasztóval fújjuk ki.

Málna zselé:

130 g málna -mirelit-
20 g kristálycukor
1/4 rúd vanília magvai
1 g agar agar

A málnát és a kristálycukrot, vaníliát forraljuk fel, ha szükséges öntsünk alá pici vizet. Turmixoljuk le, és forraljuk fel ismét.

Adjuk hozzá az agar agart és forraljuk fel, forraljuk 1 percet.

Töltsük a legkisebb formába a felét és hagyjuk szobahőn megdermedni. Ez kb 5-15 perc. Vegyük ki óvatosan. A maradékot is töltsük bele és hagyjuk megdermedni. Ha bekötne közben, bátran melegítsük újra.

Ha nincs ilyen formánk, akkor habzsákba töltsük be és abból adagoljuk a zselét a mousse-ra.

Gesztenye mousse:

200 g gesztenye massza -nem püré!!!-
80 g porcukor
5 g rum-vagy aroma-
45 g habtejszín 30%-os
4 g zselatin lap -200 bloom-
200 g habtejszín 30%-os

A gesztenyéhez adjuk a porcukrot, rumot. Törjük át, én egy krumplinyomót használtam.

A 45 g habtejszínt forraljuk fel.

Közben a zselatint hidratáljuk -áztassuk hideg vízbe- .

A forró tejszínhez keverjük a zselatint és adjuk a gesztenyéhez. Keverjük át.

A 200 g habtejszínből verjünk habot, óvatosan forgassuk bele a gesztenyébe.

Összeállítás.

A szett 3. formáját töltsük meg félig a mousse-al.

Állítsuk bele az egyik málna hengert, kissé nyomjuk le.


A mákos piskótát vágjuk méretre, a zselé méretével egyforma. Ültessük rá a zselére és nyomjuk ismét le egy kicsit. Az oldalt feltüremkedő mousse-al takarjuk be.

Ültessük rá a másik málna zselét.

Töltsük fel a maradék mousse-al.


A mákos piskótából vágjunk a nagy formam éretével egyező méretű lapot és zárjuk le a mousse-t. Tegyük fagyasztóba 4-5 órára.

Mascarpone chantilly:

150 g habtejszín 30%-os
50 g mascarpone -LIDL-
20 g porcukor
1/4 vanília magvai

Habosítsuk ki az összes hozzávalót.

Töltsük habzsákba, 1A kör dekorcsővel.

A desszert tetejére nyomjunk sorban nagyobb halmokat. Majd kisebb méretűeket is.

Dekoráljuk a gesztenye masszából formált kis gömbökkel, fagyott málna darabkákkal és arany fóliával.

A megmaradt chantilly-t a tálalásnál használjuk, extra “tejszínhab” gyanánt.

Ha szeretnél még több receptet, új technikákat tanulni, gyere és csatlakozz a TORTAISKOLA csapatához.