2021.01.04. By Via 0

Csokoládés narancsos pite

RECEPT: 22 cm-es PITE formához

Tészta:

250 g liszt /BL55/
csipet só
65 g porcukor
126 g hideg vaj
80 g tojássárgája
1 ek. hideg víz

1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, alsó-felső állásban.

2. A lisztet, sót, porcukrot keverjük össze, kézzel fogunk végig dolgozni.

3. A vajat adjuk hozzá és morzsoljuk el. Dolgozzunk gyorsan, hogy a vaj ne olvadjon meg.

4. A tojások sárgáját és a vizet is adjuk hozzá, gyúrjuk összze gyorsan. Szép, formás gomboccá.

5. Lisztezzük a pultot meg és nyújtsuk ki a forma méretére a tésztát.

6. Tekerjük fel a sodrófára és helyezzük a formába. Igazgassuk meg a tésztát. Vágjuk le a felesleget.Azt se dobjuk ki, készítsünk belőle morzsát, mert remek pohárdesszert alap.

7. Szurkáljuk meg villával a tésztát és süssük elő 10 percet.

Csokoládé krém:

162 g étcsokoládé -LIDL szuper ❤
134 g vaj
130 g barna cukor
30 g vaníliás cukor
240 g egész tojás
80 g kakaópor -Holland-
2 db narancs leve és héja
1 nagy csipet fahéj

1. A csokoládét és vajat mikróban olvasszuk össze. Nekem 4X 30 mp, 800W-on volt. Fel kell olvadnia. Keverjük el habverővel.

2. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót és keverjük el habverővel.

3. Az elősütött tésztába azonnal öntsük bele a tölteléket és toljuk vissza a sütőbe 30-40 percre.TIPPEM ❤ A sütési idővel lehet játszani. És érdemes is. Ha kevesebb ideig sütjük, krémesebb lesz a töltelék, nem nő meg ennyire mint az enyém.

Kandírozott narancshéj:

3 db nagy méretű narancs
200 g kristálycukor
150 g víz
1/2 rúd vanília1.

A narancsokat hámozzuk meg, vágjuk csíkokra.

2. Egy gyorsforralóba mérjük ki a víz és a cukor felét. Tegyük bele a narancsok héját és magas hőfokon forraljuk 15-20 percig.

3. Szűrjük le, és a maradék vizet és kristálycukrot és a vaníliát, na meg a narancsok héját ismét forraljuk fel, majd vegyük takarékra a hőt és gyöngyözve főzzük 20-30 percig.

4. Tegyük ki sütőpapírra és szárítsuk levegőn 1 napot.

Mandarin-narancs lekvár:

15 db mandarin
3 nagy narancs leve és héja
2 db nagy naracs húsa
150-180 g kristálycukor
1 rúd vanília magvai

  1. Egy 5L-es gyorsforralóba a mandarinok levét facsarjuk ki, a 3 db narancs levét és héját is adjuk hozzá.
  2. A 2 db nagy narancsot hámozzuk meg és vágjuk negyedbe, ez is mehet a gyorsforralóba. A cukrot és a vaníliát is adjuk hozzá.2. Forraljuk fel, majd takarék hőn, gyöngyözve főzzük 40-50 percet.
  3. Botmixerrel turmixoljuk le.
  4. Tegyük edénykébe és tegyük hűtőbe. Másnap isteni lekvár lesz belőle. Hűtőben kb 1 hétig eltartható. Összeállítás.A kihűlt pitét dekoráljuk a kandírozott narnacsok héjával. Én most egyszerűen feltekertem. Szórjuk meg porcukorral és dekoráljuk csoki reszelékkel. Tálaláskor a narancs lekvárral kínáljuk.