2020.11.30. By Via 0

Mallorca bread, fahéjasan

Egy isteni, puha kalács, ami a készítési technikának köszönhető ezt a meseszép külsőt.

Ami szuper hír, hogy nem kell dagasztani, csak elkevrjük a tésztát, pihentetjük, nyújtjuk, tekerjük…..

Elkészítési idő:

2-3 óra

Eszközlista:

  • szilikon saptula
  • 20X30 cm tepsi
  • ecset
  • sodró
  • pizzavágó
  • formaelválasztó spray

Hozzávalók:

  • 3 g szárított élesztő
  • 60 g meleg víz
  • 100 g tej
  • 60 g porcukor
  • 60 g (1) vaj
  • 20 g tojássárgája
  • 240 g liszt
  • 30 g (2) olvasztott vaj
  • 1 g őrölt fahéj

Elkészítés.

A vizet melegítsük meg és adjuk hozzá az élesztőt. Futtassuk fel. Én a mikróban szoktam hagyni, mert ott meleg van.

Végig szilikon spatulával fogunk dolgozni.

A tejet, porcukrot keverjük el. A (1) vajat olvasszuk meg, adjuk hozzá., keverjük el.

A tojássárgáját is adjuk hozzá és keverjük el.

Az élesztős vizet is adjuk hozzá, keverjük el.

Végül a lisztet is adjuk hozzá. Ragacsos, furcsa állagú tésztát kapunk, de nem gond. Tegyük a sütőbe keleszteni, nedves kelesztéssel 40 percre.

Lisztezett munkalapon ngyúrjuk át, így minden levegőt kinyomunk a tésztából, könnyedén lesz nyújtható.

Nyújtsuk 2-3 mm vékonyra. Kenjük meg az (2) olvasztott vajjal és szórjuk meg fahéjjal bőségesen.

Pizzavágóval vágjunk 3 cm-es csíkokat. Tekerjük fel szorosan és tegyük formaelválasztóval kifújt tepsibe.

Tegyük be ismét kelni, nedves kelesztésre, 40 percre.

Ha lejárt az idő, a sütőt melegítsük fel 180 fokra, alsó-felső állásban és süssük készre 30-40 perc alatt.

Még melegen szórjuk meg porcukorral.